Devlet Sırları, Kuantum İnternette
Anasayfa Devlet Sırları, Kuantum İnternette
- Teknoloji
- 28 Ocak 2025
- 3 dk. Okunma

”İlk kez kuantum teorisi ile karşılaşıp da şaşırmayan biri büyük olasılıkla bu teoriyi anlamamış demektir.” – Niels Bohr
Nedir Bu Kuantum İnternet?
Kuantum internet, klasik internetten farklı olarak kuantum fiziği prensiplerine dayanan bir iletişim ağıdır. Bu teknoloji, verilerin kuantum bitleri üzerinden iletilmesini sağlar. Qubit’ler, geleneksel bitlerin aksine, aynı anda hem 0 hem de 1 değerlerini alabilme yeteneğine sahiptir. Bu özellik, kuantum süperpozisyonu olarak bilinir ve veri iletiminde olağanüstü bir hız ve güvenlik sağlar.
Böylesine güvenlik ve hız kuantum internetin artı yönleri olsa da maliyet, altyapı gereksinimi ve teknolojik zorluklar da eksi yönleri olarak söylenebilir.
“Siz her şeyin önüne ‘kuantum’ kelimesini mi koyuyorsunuz?” Ant-Man and The Wasp (2018)
Kaçınılmaz İstanbul Depreminin Çözümü Kuantum Teknoloji Olabilir Mi?
Kuantum bilgisayarlar, büyük veri setlerini hızlı ve etkili bir şekilde işleyebilir, bu da hava durumu tahminlerinde ve doğal afet yönetiminde büyük avantajlar sağlar. Kriz anlarında hızlı ve güvenli iletişimin kesintiye uğramayacağı güvenini veriyor diyebiliriz.
Rusya, ABD, Kanada, Çin, Japonya ve Finlandiya Kuantum İnternet Kullanıyor.

Kuantum internet teknolojisi şu an, daha çok araştırma ve geliştirme aşamasında olan bir teknoloji. Ancak, Google , IBM ve Microsoft gibi teknoloji devleri, kuantum bilgisayarlar ve kuantum internet üzerinde yoğun AR-GE faaliyetleri yürütüyor. Google’da özellikle NASA – National Aeronautics and Space Administration ile ilgili çalışmalarda 1027 kübitlik bir kuantum bilgisayar kullanıyor. Ayrıca, Çin gibi bazı ülkeler, kuantum iletişimde lider olma hedefiyle büyük yatırımlar yapıyor.
Peki Türkiye Bu Teknolojinin Neresinde?
Türkiye, son yıllarda kuantum teknolojilerine yönelik yatırımlarını artırarak bu alanda önemli adımlar atmaya başlamıştır. Özellikle ASELSAN’ın 2023 yılında kurduğu Kuantum Araştırma Laboratuvarı (KUANTAL), bu sürecin önemli kilometre taşlarından biri olmuştur. KUANTAL, Türkiye’nin kuantum teknolojileri alanındaki Ar-Ge kapasitesini artırmak ve bu alandaki bilgi birikimini geliştirmek amacıyla faaliyet göstermektedir.
Aselsan ’ın KUANTAL laboratuvarı, kuantum bilgi işlem, kuantum iletişim ve kuantum sensör teknolojileri üzerine yoğunlaşarak, bu alanda kuantum teknolojileri konusunda yerli ve milli çözümler üretmeyi hedeflemektedir.

-Rusya kuantum bilgisayar kullanıyor, bizde yok mu?
-Hayır henüz yok.
ASELSAN’ın geliştirdiği yüksek programlı, başarılı bilgisayar sistem ağına sahip olup simülatör çalıştırma faaliyetleri devam etmektedir.
Sizce bu kadar koşul gerektiren bu internet ağ yapısı, bizim ülkemizde yakın zamanda kullanılmaya başlar mı?
Görüşmek Üzere 👋
Merak ettiğiniz detayları ve düzenli değişen teknolojiyi kendiniz ve şirketiniz için nasıl değerlendirebileceğinizi bizimle konuşmak isterseniz [email protected] adresinden bize ulaşabilirsiniz. 😊 İçeriklerimin devamını kaçırmamak için bizi takip etmeyi unutmayın. ✨✨✨
Sevgiyle kalın.
Sizin için seçtiğimiz bir başka yazıyı da okumak ister misiniz? Hukuk Büronuzu Yanınızda Taşıyabilmek İster miydiniz?