Oyunlaştırma (Gamification)
Anasayfa Oyunlaştırma (Gamification)
- 29 Ocak 2025
- 5 dk. Okunma

Daha önce Starbucks’dan yıldız toplayıp ödül olarak kahve aldınız mı? ☕
Yemek Sepetinde muhtarlığa aday oldunuz mu? 👩
Kulağa kesinlikle eğlenceli geliyor ve öyle değil mi? O zaman oyunlaştırmanın ne olduğunu tanımlayarak başlayalım. ➡➡Adından da anlaşılacağı üzere oyunların motivasyonu artırmak ve kullanıcıları problem çözmeye teşvik etmek amacıyla kullanılmasıdır.
Çoğu şirket bu yöntemi fark edince bunu çalışanları ve müşterileri üzerinde kullanmaya başladılar.
Oyunlaştırma, çeşitli oyun ilkelerinin, öğelerinin ve tekniklerinin oyun dışı etkinliklere uygulanması anlamına gelir. Bunun harika bir örneği, yeni bir dil öğrenmenize yardımcı olan Duolingo uygulamasıdır, bu uygulamanın içinde seviye atlanır, ödüller alınır ve sonuç olarak dil öğrenmeyi oyunlaştırma kullanarak size öğretir bunun bir diğer örneği hepimizin bildiği Starbucks’dır Starbucks uygulamasında puan kazanırsınız ve puanlar size ödül olarak bedava içecekler verebilir, böyle söylendiğine size gördüğünüz bütün uygulamaları hatırlatıyor olabilir ama bunların hepsi temelde bir oyundur.
Oyunlaştırma, oyun dinamiklerinin ve unsurlarının oyun dışı alanlarda kullanılmasıdır. Bu kavram, insanların belirli bir işi yaparken daha fazla motive olmalarını, bu işten keyif almalarını ve bu işe daha fazla bağlılık duymalarını sağlamak için kullanılır. İşin içine biraz rekabet, biraz motivasyon ve biraz da ödül ekleyerek, kullanıcı deneyimini zenginleştirir ve katılımı artırır.
Oyunlaştırma, insanları motive etmek için oyunların eğlenceli ve çekici unsurlarını kullanmakla ilgilidir. Oyunlar, insanların davranışlarını değiştirebilir ve onları daha iyi performans göstermeye teşvik edebilir. – Gabe Zichermann
Oyunlaştırmanın Kullanım Alanları Nelerdir?
Eğitim
- Öğrencilerin derslere olan ilgisini artırmak ve öğrenmeyi daha eğlenceli hale getirmek için oyunlaştırma unsurları kullanılabilir. Doping hafıza bu alanda bizlere iyi bir örnek olabilir.
Ben ortaokulda Türkçe öğretmenimin ses olayları hakkında yazdığı şarkıyı hala hatırlıyorum 🙂

Üniteleri 1, 2, 3 diye sıralamak yerine, bir sonra ki sayıya ve aşamaya geçmek ancak o bölümü tamamladıktan sonra mümkün oluyor, rozet veriyorlar ve uygulamayı daha aktif kullanan ‘’En iyi 100’’ giriyor.
Sağlık
- Fitness uygulamaları, kullanıcıları düzenli egzersiz yapmaya teşvik etmek için puan ve ödül sistemleri kullanır. Örneğin, günlük adım hedeflerini tamamlayan kullanıcılar puan kazanabilir ve bu puanları ödüllerle takas edebilirler.
İş Dünyası
- Oyunlaştırma, hem çalışanlarınız için hem müşterilerinizin katılımını, motivasyonunu ve bağlılığını artırmak için güçlü bir araçtır.
Hadi nasıl olduğunu inceleyelim.
Önce çalışanlar için oyun tekniklerini konuşalım;
- Satış ve performans hedefleri belirleyip bu satış hedeflerini tamamlayanlar için puan ve ödül sistemi oluşturulabilir.
- Satış ekipleri arasında rekabeti teşvik etmek için liderlik tablolarından yardım alınabilir. En yüksek performansı gösteren çalışanlar tablonun üst sıralarında yer alır ve bu da motivasyonu ve isteği artırır.
Kısaca örneklerle aklınızda daha iyi canlandığını umut ediyorum. Bu sayede psikolojik olarak çalışanlarınız, içsel motivasyon ile işine ilgiyle bağlanacaktır, oyunlaştırma ile oluşturduğunuz pozitif rekabet ortamı performansları sürekli olarak iyileştirirken ortak hedefler ve iş birliği takım ruhunu kuvvetlendirir.
Peki müşteriler için oyunlaştırma teknikleri neler olabilir?
- Sadakat konusu burada karşımıza çıkıyor. Müşterilerinizin sizi tercih etmesi atlanamayacak önemli bir madde. Bu sebeple bazı puan toplama, ödüller, seviyeler ve rozetler yardımcı olabilir. (Starbucks ve yemek sepetinin yaptığı gibi). Davranışsal bağlılık olarak insanları ödüller kazanmak ve seviyelerini yükseltmek için belirli davranışlarını tekrarlamaya daha istekli olurlar. Bu, müşteri katılımını ve alışveriş sıklığını artırır.
- Etkileşim, kampanya, promosyon gibi maddeleri oyunlaştırmaya dahil edebilir bu sayede hem katılımı hem de motivasyonu arttırabilirsiniz.
- Müşterileriniz için eğlence ve memnuniyet yaratarak sizin ürününüz ile tatmin olmasını sağlayabilir, pozitif bir kullanıcı deneyimi sunabilirsiniz.
Sonuç olarak oyunlaştırma, bilinç akışının hızlı olduğu ve odak problemlerinin çoğaldığı bu dönemde akılda kalmak için önemli bir kavramdır. Hayatımızın her alanına dâhil edebileceğimiz bu konu, her sektörde de yerini almaya başladı.
Siz iş hayatınızda nasıl bir oyunlaştırma örneği ile karşılaşmak isterdiniz?
Görüşmek Üzere 👋
Merak ettiğiniz detayları ve düzenli değişen teknolojiyi kendiniz ve şirketiniz için nasıl değerlendirebileceğinizi bizimle konuşmak isterseniz [email protected] adresinden bize ulaşabilirsiniz. 😊 İçeriklerimin devamını kaçırmamak için bizi takip etmeyi unutmayın. ✨✨✨
Sevgiyle kalın.
Sizin için seçtiğimiz bir başka yazıyı da okumak ister misiniz? Bir Mobil Yazılım Geliştirseydiniz, Bu Hangi Konu Üzerinde Olurdu?